Akcije društva

Akcija v Kavkni jami na Tolminskem Migovcu 26-08-2008

V torek smo šli v Kavkno jamo na Tolminskem Migovcu razširit ožino na globini 370 m. V jamo smo šli Anglež Tetly, Fratnik in jaz. Dva angleža pa sta nam pomagala nest robo na hrib. Ožino, ki so jo leta 1978 pustili, ker je bila za takratno tehnologijo prezahtevna, smo razširili.

Jama šiba dalje z breznom. Če se poveže z Vrtnarijo, ki je po načrtu 30 m stran, bo sistem dolg 18 km. V jami smo bili 8 ur.

Bogomir Remškar

Dve novi najdbi na Beli Griži 19 - 08 - 08

Dve novi najdbi na Beli Griži  19 - 08 - 08

Kraški teren, še posebej če je porasel z gozdom, je zahteven za pregledovanje. Ampak to kar se mi je zgodilo danes pa me vseeno preseneča. Šel sem do Bele Griže malo pregledovat teren. Sam sem tam okrog hodil že vsaj tridesetkrat. Poleg mene pa še nekaj naših članov pa Claudio in Stojan. Teren se mi je zdel dobro pregledan. Danes pa sem ubral eno drugo stezo. Nato pa jo ubral skozi gošo. Pri tem sem našel vrtačo z ravnim dnom. Na njenem južnem koncu je bila stena temna, vlažna in porasla z lišaji. Vse je kazalo, da je tam jama. Ko sem se približal pa ni blo nič. Pod steno je bila mala luknja. Vanjo sem vrgel kamen. Tik tok že mislim it, ko zaslišim tik tooook, took....Slišalo se je okrog 100 m. Malo odkopljem toliko, da sem noter vtaknil fotoaparat, in videti je pravo brezno. Prepih sicer ni mega, je pa. Brezno leži 170 m zahodno od BG 1 ter 40 m višje.

Navdušen sem se vračal proti avtu spet po eni drugi poti. Pa najdem neznano ledenico, vanjo sicer nisem lezel, ker sem moral po mulca na plavalni tecaj. Tudi blizu te jame sem moral it že velikokrat pa je nisem še videl.

Bogomir Remškar

Bela Griža 5 15-08-2008

Bela Griža 5    15-08-2008

V petek smo pregledali obetavno pihajočo špranjo tik nad BG3. Špranja se je prehitro končala z zasutjem. Kamenje in zemljo smo malo odkopali. Pod nami se je razpoka - meander, nadaljavala . Vendar je vse skupaj bilo preozko. To bo pravo delo za Stojana in Claudiota.

Zato smo izmerili ter ponovno pregledali znano a neizmerjeno jamo s tremi vhodi. Nahaja se severno nad BG3 . Namerili smo okrog 100 m rovov ter okrog 20 m globine. Ime bomo dali Bela Griža 5

Jamarili Klemen Cigoj, Blaž Kodele, Kevin Krečič in jaz.

Bogomir Remškar

Akcija v BG1 - 13-10-2007

V soboto 13.10.07 smo znova šli v brezno. V Križišču smo sanirali načeto vrv. Ob tem sem na dnu brezna odložil vrtalnik na polico, ter začel vleči vrv do pritrdišča nad sledečim breznom. Takrat pa zaslišim glas kotaleče se plastike. Sledila je tišina pričakoval sem še zadnji finalni tresk. Na srečo ga ni bilo. Vrtalnik se je ustavil na poličici tik pod robom brezna. Pod njim je bilo še 15 m, ki jih gotovo ne bi preživel. V strahu sem ga prižgal in deloval je brezhibno. Le nekaj minut prej je tekla debata o vrtalnikih. Ostali so hvalili Makitte jaz pa sem trdil, da so Boschi robustni in trpežni. Leteči vrtalnik je bil seveda Bosch. Sledil je spust do Kurjih cevc na -750 m . Tam smo pregledali dve okni obe se kmalu zapreta. Zato smo ta del razopremili ter začeli podirati tudi bivak. Največ upanja za nadaljevanje nam daje lepo okno na vrhu Pradane cau. To je bila letos druga in upam ne zadnja akcija skupno pa jubilejna 50.

Bogomir Remškar